SZÓLJON A MESE MINDENKIHEZ. 18. MESEFESZTIVÁL A KABÓCA BÁBSZÍNHÁZBAN ÉS A PANNON EGYETEMEN
Veszprém-Balaton 2023. Zrt.
Projektkód: P-P0127
Pályázat kódja: OC-MUV/3-2021/235817

Célunk a 2022 tavaszára tervezett Mesefesztiválunk profilváltása és a rendezvény a helyi kulturális és művészeti életbe történő valós integrációja. Egy olyan rendezvénysorozat megtartását tervezzük, amely a bábműfaj alapvető kérdéseivel foglalkozik, annak pedagógiai vonatkozása is feltárásra kerül és a műfaj társadalmi szerepvállalása is vizsgálati hangsúlyt kap.  A tervezett rendezvény három pillérből áll. Első a fesztivál jelleget erősítő bábszínházi előadások megtartása a Kabóca Bábszínházban, amelyek válogatott témájuk révén alapot szolgáltatnak a második pillérnek, a háttérprogramoknak, a színházi szakmát, pedagógusokat megszólító szakmai beszélgetéseknek, elemzéseknek, konferenciáknak, amely események otthona a Pannon Egyetem lesz. A harmadik pillér a gyakorlati rész, amely során szakmai workshopok segítségével nonverbális, felnőttbábszínházi etűdök születnek az egyetemi hallgatók bevonásával.  Az etűdök célja gyakorlatba ültetni az elméletet, élővé, aktuálissá tenni a műfajt. Szeretnénk bemutatni, hogy hol tart a mai modern mesekutatás és meseirodalom, és hogy ezek az eredmények nemcsak a bábszínházi műfaj kísérletező produkcióinak megszületését támogatják, hanem az irodalom, a tánc, a film és a zene is táplálkozik belőle. Azzal, hogy színházunk a Pannon Egyetemmel karöltve vállalja magára a szakmai koncepció kialakítását, igyekszünk megnyerni a diákokat és a pedagógusokat, s bízunk benne, hogy az egyetem színházi edukációs programjaival is több együttműködési lehetőséget találunk. Fontosnak tartjuk, hogy a helyben elérhető, alkotni vágyó diákok is bemutatkozási lehetőséget kapjanak egy professzionális előadóművészeti szervezet munkájába történő becsatlakozás által, amely a saját utánpótlási, személyi kapacitásbeli problémáink későbbi megoldására is lehetséges alternatívát kínál.

Az áprilisban megrendezésre kerülő Mesefesztivál konferencia része Kovács Gábor DLA szakmai felügyeletével készül. A három napos rendezvényen egy filmvetítéssel egybekötött beszélgetést tervezünk Vörös Eszterrel, a helyi kötődésű Sándor Ildikó és Domonkos Mariann mesekutatók szakmai előadásai is hallhatók lesznek.

A hétvégi fesztiválprogramok válogatása során elsődleges szempontunk volt, hogy olyan produkciókat hívjunk, melyek nem a hagyományos korosztályi besorolással készültek, s kiemelkedő szakmai minőségben szólítják meg akár a felnőttek, akár a nagyobb gyerekeket. A programok során a partner pedagógusoknak is kínálunk szakmai beszélgetéseket, továbbképzési lehetőséget, Láposi Terka, Markó Róbert, Écsi Gyöngyi vezetésével.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.