A Bábművészeti Világtalálkozó​ a 10. Színházi Olimpia keretein belül kerül megrendezésre.

 

Egységes koncepcióval csatlakozik a Magyar Bábművészek Szövetsége a 10. Színházi Olimpiához​. 24 ország 4 kontinensen 74.000 néző​t szólít meg a Bábművészeti Világtalálkozó keretin belül.

13 hazai bábszínház mellett a veszprémi Kabóca Bábszínház is azzal a céllal csatlakozott a programsorozathoz, hogy a világ bábművészetének legjobb alkotói és alkotásai jöhessenek el hozzánk, akik hosszútávú hatással tudnak lenni bábművészetünkre. A külföldi alkotók mellet éppoly fajsúlyos a határon túli magyar nyelvű bábszínházak, a független bábos alkotók, egyetemek és főiskolák művészeti szakos hallgatói és a pedagógiai bábjáték területén dolgozók bevonása is. A rendezvénysorozat várható hozadéka hosszútávú alkotói kapcsolatok kialakulása. Cél, hogy a közönség széles körben lásson érvényes bábszínházi előadásokat a nemzetközi és a magyar báművészetből egyaránt.

Figurák Háza elnevezést viseli az a szakmai ​program, ahol meghatározó kortárs nemzetközi bábelőadások kerülnek bemutatása és ehhez kapcsolódó workshopok lesznek a szakma számára látogathatóak. A Kabóca Bábszínház szervezésében a kaposvári BábSzínTér fogadja be április végén Yeung Faï és Jan Vanek workshopját, illetve Yeung Faï The Puppet Show Mann ​című előadását Kaposvár és Pécs mellett Veszprémben is megtekintheti a nagyérdemű. Yeung Faï előadásának egyik különlegessége, hogy bőröndjében rögtönzött színpadjának elemeit több darabban hordja, amit produkció részeként építi föl. Bábjainak örökségét és különleges szaktudását ötödik generációs bábjátékosként mutatja be. Művészete egyszerre ősi és eredeti.

Határtalanul magyar​ címet kapta az a program, amelyben a határon túli magyar bábszínházaknak van lehetősége bemutatkozni. Összesen öt produkció turnészerűen utazza körbe hazánkat. A Marosvásárhelyi Egyetem Bennem a létra című előadását az összes magyarországi helyszínen bemutatják, így a fiatal bábművészek, tanulók megismerkedhetnek a hazai társulatokkal, akik elhelyezkedésüket, pályakezdésüket segíteni tudják.​ A projekt keretein belül Veszprémben a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Weöres Sándor műve alapján színpadra alkalmazott Bennem a létra előadásán túl a Nagyváradi Lilliput Társulat Kispipi és Kisréce, illetve A helység kalapácsa című darabja és a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház Csizmás kandúr műsora is látogatható lesz.

Szervusztok, Pajtikák!​ címet viseli az a szabadtéri láncfesztivál​, ami azt a természetes művészi közösséget hivatott bemutatni, amiben évszázadok óta egymást inspirálva együtt dolgoznak ma is bábosok, mutatványosok, muzsikusok, artisták, komédiások, mímesek. A világ nagymestereivel így találkozhat a hazai közönség. 5 hétvége alatt 26 előadás kerül megrendezésre, a 6. hétvégén pedig a Magyar Zeneháza külső tereiben egy nagy közös záróeseményen egyesülnek a programsorozatban résztvevő összes magyar bábszínház.