2021. február 17.  Vissza
Tudtad, hogy 1 gyerek a pelenkáskor végéig 5000–7000 eldobható pelenkát használ el, ez 1–1,5 tonna szemét, ami körülbelül 500 év alatt bomlik el? Az eldobható pelenka gyártásához használt cellulózhoz évi 1 milliárd fát használnak fel! Gyártása során vegyszerekkel szennyezik a levegőt és a vizeket.

Ezzel ellentétben a mosható pelenkából a pelenkás korszakra kb. 24 db-ra van szükség (kb. 3 napi mosással kalkulálva). Mosása környezetbarát szerekkel is történhet, pl. mosószóda és ecet, amely lebomlik a természetben. Ez egyszerre nagyobb beruházást jelent, de pár hónap alatt megtérül és több gyereket is kiszolgál.

Benkő Zsuzsi bábszínészünk a témában egy veszprémi anyukával, Hortoványi-Nagy Dorinával beszélgetett, aki sok tapasztalatot szerzett a mosható pelenkákkal kapcsolatban. Fogadjátok szeretettel az interjút.Miért és hogyan hoztad meg azt a döntést, hogy eldobható helyett inkább mosható pelenkát fogtok használni?


A férjemmel alapvetően környezettudatosnak gondoljuk magunkat, mégis a családalapításhoz készülődve találkoztunk először a mosható pelenka fogalmával. Egyből úgy döntöttem, hogy ezt az utat választom! Persze azért igényelt némi utánajárást a dolog és bizony volt mélypont is. Nehezen tudtam elképzelni, hogyan is fog összeállni ez a rendszer, hiszen sokféle pelenka van. Ezen azonban hamar átlendültem, hiszen hiteles információkat nyújtottak az ezzel foglalkozó vlogok, weboldalak, és a baba-mama és a mosipelusos Facebook-csoportok anyukái is nagyon segítőkészek voltak. Egyiküktől például kaptunk néhány pelenkát, hogy kipróbálhassuk őket Zentén, így könnyebb volt kitalálni, hogy milyet is válasszunk.

És melyik mellett döntöttél végül?


Azonnal beleszerettem a zsebes és az all-in-one típusúakba, így ilyeneket kezdtem el beszerezni. Ezeknek a használata áll a legközelebb az eldobható pelenkáéhoz, apukáknak sem okoz gondot a peluscsere. Zente 2,5 hónapos korától gyakorlatilag két hét alatt álltunk át a mosható pelenkára.

Te honnan szereztél be ilyen pelenkákat?


Internetről, próbaként több helyről is rendeltem. Próbáltam úgy sakkozni, hogy minél gazdaságosabban jöjjön ki a készlet.

Milyen a nedvszívóképessége ezeknek a pelusoknak? Mennyi ideig tart, anélkül, hogy átázna a baba ruhája vagy a bőre?


Teljesen jó! A külső pelenka kívülről egy vízzáró réteggel, belülről pedig egy szárazon tartó, polár résszel van ellátva. Három hónap alatt csak egyszer ázott át, amikor egy hosszabb alvás előtt valami miatt nem tudtunk pelust cserélni. Általában háromóránként váltunk pelenkát, de többet is bír, így nyugodtan el tudunk menni például kirándulni is.

Sok anyuka eljátszik ugyan a gondolattal, hogy környezetkímélő, mosható pelenkát használjon, de attól tart, hogy túl sok macerát jelentene. Neked voltak kételyeid, félelmeid ezzel kapcsolatban?


Igen, voltak! Először igencsak időigényesnek hangzott, de egyáltalán nem az. Hamar bele lehet jönni és meg lehet találni a nekünk legpraktikusabb utat. Egy picit aggódtam még az átázás miatt is, hogy vajon mennyit bír a pelenka, de ez a kételyem is hamar elmúlt. Ráadásul a „nagyobb” eseteknél sem fordult elő, hogy teljesen át kelljen öltöztetni a gyereket.

Az is sokakat elijeszthet, hogy higiénikusan mosni a pelusokat biztosan nem egyszerű. Te hogyan tisztítod a pelenkákat?


Több módszerrel is találkoztam, nekünk időtakarékosság miatt a következő vált be. Esténként a pelusokat egy rövid öblítőprogrammal átöblítem, de előtte a kakisokat kézzel, szappannal kicsit átdörzsölöm, akár a babafürdetés utáni vizet is használhatom erre, így még vizet is spórolhatunk. Az öblítőprogram után a pelusokat egy vödörben gyűjtöm, amíg összejön egy nagyobb adag, amikoris egyben, két-három naponta kimosom őket. Ilyenkor nyugodtan lehet energiatakarékosabb programot választani az előzetes öblítés miatt. Nagyon gyorsan megszáradnak a pelenkák, ha este mosok, reggelre már szárazak.

Ez a mosási módszer mennyire higiénikus?


Amikor Zente rota elleni oltást kapott, akkor például annyit kellett változtatni ezen, hogy 60 fokon mostam. Vannak különböző fertőtlenítőszerek is, de igazából nincs szükség rájuk. Ez a mosási rutin teljesen bevált, mélytisztításra sincs szükség, anélkül is higiénikusak, tiszták és jó illatúak a pelenkák.

És mi a helyzet a használt pelusokkal, hogyan tárolod őket, hogy ne szivárogjanak a kellemetlen szagok?


Amikor leveszem Zentéről a pelust, akkor csak összegöngyölöm, ahogy az eldobhatót is szokták, és beleteszem egy PUL anyagból készült, jól szellőző, nedvességzáró zsákba, ami nem engedi ki a szagokat. Ilyen zsákba tesszük a használt pelusokat akkor is, ha elmegyünk valahová és máshol kell pelenkát cserélni.

A pelenkán kívül van még valami a babápolással kapcsolatban, amiben a környezettudatos szemléletet tudod választani?


Környezetbarát mosószert használok és nedves törlőkendőből is olyat veszek, ami teljesen lebomló, gyakorlatilag iszappá válik. Ez egyébként vizes alapú, parfümmentes és nincs rajta semmilyen kemikália. Természetes alapanyagú fürdetőt használunk.

Nem drágábbak ezek a termékek?


Picit ugyan drágábbak lehetnek, de például, ha a törlőkendőt nagyobb kiszerelésben vesszük, akkor azért már sokkal olcsóbbra jön ki a darabár. De egyébként azt, hogy ezekért picit többet fizetünk kiegyenlíti az, hogy amiből lehet, új helyett inkább használtat veszünk. Például ruhákat, bútorokat, könyveket akár egyharmad áron is be lehet így szerezni.

Hogyan foglalnád össze, számotokra mik a legfontosabb előnyei a mosható pelenkának?


Nem mehetünk el amellett, hogy mennyivel olcsóbb! Még ha egy nagyon bő készletet válogatunk össze, akkor is jóval kevesebbet költünk, mint ha eldobható pelenkák sokaságára költenénk. Egy eldobható pelenkás időszak körülbelül 300 ezer forintba kerül, míg egy mosipelenkás készletet ki lehet hozni 1/3 annyiból vagy akár kevesebből is. Nem beszélve arról, hogy akár a kistesó is megörökölheti ezeket a pelusokat. Másrészt Zentének is kényelmes, nem érintkezik kemikáliákkal, nem bántja a bőrét, nem pirosodik ki tőle, általában nem is használunk popsikrémet. A mosható pelenkák nyáron sem melegebbek, mint az eldobhatóak, sőt, jobban szellőznek! Egyébként pedig eszméletlenül jól néznek ki! És ami nekem nagyon fontos, hogy nem termelünk annyi szemetet. Emlékszem az első pár hónapra, amikor még eldobható pelenkát használtunk. Hiába választottunk teljesen lebomló ökopelenkát, minden egyes alkalommal, amikor kiürítettük a szemetest, összeszorult a szívem. Belegondoltam, hogy ez mind megy a szeméttelepre és hogy vajon még hány család tesz ugyanígy… Az eldobható pelenkák lebomlási ideje pedig körülbelül 550 év. Mi az elmúlt három hónap alatt nagyjából 450 pelenkától kíméltük meg a Földet! Gyakran éri vád a mosipelusosokat, hogy a mosással milyen sok vizet használnak el. Azonban az eldobható pelenkák gyártásánál jóval több vizet használnak fel, mint a mosható pelenkák gyártása és mosása során.

Üzenem az anyukáknak, hogy bátran vágjanak bele, mert nagyon megéri!