A helység kalapácsa

Nagyváradi Szigligeti Színház, Lilliput Társulat

 

Ez a komikus eposz, a magyar romantika kedvenc műfaját az eposzt parodizálja. Petőfi Sándor, ebben a művében nemcsak a klasszicista eszményt, a túlzásba vitt pátoszt, a fennkölt hangnemet és a jellegzetes eposzi kellékeket teszi nevetségessé, hanem a költészetnek romantikus és nem kevésbé ünnepélyes „vasárnapi” értelmezését is. Arra, hogy miért írta meg a Petőfi ezt a komikus hőskölteményt 1844-ben, több elképzelés is létezik. Talán a Dunavecsén eltöltött kellemes napok voltak a költőre jó hatással. Művét 1844 augusztusában kezdte megírni, és szeptember 10-re már el is készült.
A nagyváradi Lilliput Társulat rendhagyó irodalomórája, az első lépések megtételét segíti a kamaszok számára az irodalom élvezete irányában. Más hallani a szöveget, látni a cselekményt, mint elolvasni az iskolai kötelező olvasmányokat. Olyan színházi eszközökkel jelenítjük meg Petőfi remekét, amely közel áll a középiskolás korosztályhoz, mégis a hagyományos vásári színjátszás, képmutogatás eszközeit is használja.

 

Az előadást a 10. Színházi Olimpia keretén belül megrendezésre kerülő Bábművészeti Világtalálkozó programsorozat részeként játsszák.

A darabra 100 forintos helyszíni támogatói jegyeket értékesítünk.

 

Előadások:
2023.05.18. 10:00 | Kabóca Bábszínház, Veszprém

2023.05.18. 14:00 | Kabóca Bábszínház, Veszprém

Szerző: Petőfi Sándor
Rendező: Bartal Kiss Rita
Díszlettervező: Rumi Zsófia
Jelmeztervező: Rumi Zsófia
Koreográfus: Brugós Sándor Csaba
Zeneszerző: Szőke Kavinszky András


Játszák:

Daróczi István

Csepei Róbert

Oláh Anikó Katalin

Hanyecz Debelka Róbert

Zenészek:

Csepei Róbert

Varga Imre

Haraji Adalbert