Zöld Marci, a körhintás betyár
Date:2016.08.29 | Duration: 95 Minutes 3+

Számos népdal és ballada őrzi Zöld Marci emlékét, a ponyvairodalom pedig országosan ismertté tette. Őkelme előszeretettel fosztogatta a postakocsikat és az uraságokat, szép szókkal, kackiás bajuszával elbűvölte a lányokat, s asszonyokat. Hírhedt és népszerű figura, az egyik leggyakrabban ábrázolt betyár irodalmunkban. (1845-ben Petőfi Sándor még drámát is írt róla, melyet azonban a Nemzeti Színház visszautasított, ezért aztán dühében tűzbe dobta.)
„Akasztófa mellett hollók károgása/ Nem volt Zöld Marcinak két országban mása”— így emlékezett róla egy későbbi versében.

A Kabóca Bábszínház utcaszínházi produkciójának központi eleme egy igazi, vásári körhinta, melyet egy bizonyos Zöld Marci nevű, rovott múltú személy üzemeltet: felhőtlen és békés a hangulat, a néhai skandalumok már csak baráti borozgatások alkalmával elevenednek meg Róka Rozi közeli csárdájában. Akiről meg az a hír járja, hogy néhanap jómaga is hozzájárult az akciók sikeréhez, méghozzá tevőlegesen!
Zöld Marci élettörténetét vásári képmutogatók segítségével, kis és nagy bábokkal, eleven muzsikával játsszuk el.
A hórihorgas betyárok kedvéért a színészek még gólyalábra is szállnak!
A kalandos betyártörténetet Rumi László, okl. bandagazda vezényletével a Kabóca Bábszínház társulatának utcaszínházi előadásában láthatja a publikum.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt jó szívvel ajánljuk!

Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Workshop:

Péter Kerekes 

Krisztina Somogyi 

Ágnes Szabóné Zsida