Pulcinella – Irene Vecchia

Pulcinella

Irene Vecchia

 

Guarattelle are the traditional glove puppet's shows of Napoli, passed on orally from 500 years.

Main character is Pulcinella and his timeless voice and mask. On his side appears his loved woman, a monstrous animal, a bossy silly man, the Death and the Policeman. Through the fight, rhythmical and musical, Pulcinella relives with few words, the emotions of the human life in which everyone can recognize oneself.

Pulcinella’s voice is funny, sounds like chicken, attracts the attention of the audience. An ancient voice that embody who is animating Pulcinella, a small instrument for a large wisdom of interpretation.

Joined with the music form the southern Italy tradition, the narrative sequence is articulated by scenes of puppets and songs.

 

The performance is part of the World Festival of Puppets program organized by th 10th Theatre Olimpycs.

Pulcinella

Irene Vecchia 

 

A Guarattelle egy hagyományos nápolyi vásári kesztyűs bábjáték, amely apáról fiúra (jelen esetben lányra) öröklődik közel ötszáz éve.

Az előadásban a főszereplő Pulcinella, jellegzetes maszkjával és hangjával. Mellette mindig megjelenik a szeretett nő, egy szörnyeteg, egy parancsolgató, buta ember, a Halál és a Rendőr. Pulcinella harcol ezekkel a lényekkel és közben észrevétlen, a ritmusok és rigmusok segítségével, kevés kimondott szóval, átvezet minket életünk eseményein. Vele együtt átéljük a nagy érzelmeket. Félünk, rettegünk, sírunk és nevetünk és végül győzedelmeskedünk lidérceink felett.

Pulcinella hangja vicces, valami érdekes csirkehang. Azonnal felismerhető a legnagyobb vásári forgatagban is. Éppen arra szolgál, hogy magához vonzza közönségét.  

Az előadást hagyományos dél-olasz zene kíséri. A dalok és a bábjelenetek egymást váltják az előadásban.

 

Az előadást a 10. Színházi Olimpia keretén belül megrendezésre kerülő Bábművészeti Világtalálkozó programsorozat részeként játsszák.