The Village Blacksmith – Teatrul "Szigligeti Színház"

The Village Blacksmith

Teatrul "Szigligeti Színház"

 

Bartal Kiss Rita is a puppeteer, in the most noble sense. She directs, designs, plays, creates fairy tale words with her hands. Her complexity and talent make her a welcome guest artist in any of Hungary’s puppet theatres, but she is a very frequent collaborator beyond the country’s borders as well. Two of her shows as a director have been selected to participate at the 10th edition of the Theatre Olympics (Helység kalapácsa – Lilliput CompanyOradea; Bennem a létra – exam performance of Târgu Mureș Arts University).
Besides her Blattner Géza Award, she has been awarded a great number of prizes and distinctions. Most recently, she won Best Children’s Theatre Director at the ASSITEJ Festival in Kaposvár for the show entitled Volt egyszer egy… by ARIEL Puppet Theatre Târgu Mureș. Bartal Kiss Rita is currently the artistic director of Griff Puppet Theatre în Zalaegerszeg.

 

The performance is part of the World Festival of Puppets program organized by th 10th Theatre Olimpycs.

We sell 100 HUF on-site supporter tickets for the play. 

 

Dates of performances:


2023.05.18. 10:00 | Kabóca Bábszínház, Veszprém

2023.05.18. 14:00 | Kabóca Bábszínház, Veszprém

Author: Sándor Petőfi
Director: Rita Bartal Kiss
Stage designer: Zsófia Rumi
Costume designer: Zsófia Rumi
Choreographer: Sándor Csaba Brugós
Composer: András Szőke Kavinszky


Actors:

István Daróczi 

Róbert Csepei 

Anikó Katalin 

Róbert Hanyecz Debelka 

Musicians:

Róbert Csepei 

Imre Varga 

Adalbert Haraji 

A helység kalapácsa

Nagyváradi Szigligeti Színház, Lilliput Társulat

 

Ez a komikus eposz, a magyar romantika kedvenc műfaját az eposzt parodizálja. Petőfi Sándor, ebben a művében nemcsak a klasszicista eszményt, a túlzásba vitt pátoszt, a fennkölt hangnemet és a jellegzetes eposzi kellékeket teszi nevetségessé, hanem a költészetnek romantikus és nem kevésbé ünnepélyes „vasárnapi” értelmezését is. Arra, hogy miért írta meg a Petőfi ezt a komikus hőskölteményt 1844-ben, több elképzelés is létezik. Talán a Dunavecsén eltöltött kellemes napok voltak a költőre jó hatással. Művét 1844 augusztusában kezdte megírni, és szeptember 10-re már el is készült.
A nagyváradi Lilliput Társulat rendhagyó irodalomórája, az első lépések megtételét segíti a kamaszok számára az irodalom élvezete irányában. Más hallani a szöveget, látni a cselekményt, mint elolvasni az iskolai kötelező olvasmányokat. Olyan színházi eszközökkel jelenítjük meg Petőfi remekét, amely közel áll a középiskolás korosztályhoz, mégis a hagyományos vásári színjátszás, képmutogatás eszközeit is használja.

 

Az előadást a 10. Színházi Olimpia keretén belül megrendezésre kerülő Bábművészeti Világtalálkozó programsorozat részeként játsszák.

A darabra 100 forintos helyszíni támogatói jegyeket értékesítünk.

 

Előadások:
2023.05.18. 10:00 | Kabóca Bábszínház, Veszprém

2023.05.18. 14:00 | Kabóca Bábszínház, Veszprém

Szerző: Petőfi Sándor
Rendező: Bartal Kiss Rita
Díszlettervező: Rumi Zsófia
Jelmeztervező: Rumi Zsófia
Koreográfus: Brugós Sándor Csaba
Zeneszerző: Szőke Kavinszky András


Játszák:

Daróczi István

Csepei Róbert

Oláh Anikó Katalin

Hanyecz Debelka Róbert

Zenészek:

Csepei Róbert

Varga Imre

Haraji Adalbert